Kylpyhuone on yksi kodin tärkeimmistä tiloista, joka vaatii säännöllistä huoltoa ja ylläpitoa. Yksi tärkeimmistä osista kylpyhuoneessa ovat silikonisaumat, jotka pitävät kosteuden pois seinien ja lattioiden rakenteista. Ajan myötä silikonisaumat kuluvat ja menettävät tehokkuutensa. Pahimmillaan uusimatta jääneet saumat voivat johtaa kosteusvaurioon talossa.

Tässä artikkelissa näytetään miten kylpyhuoneen silikonisaumojen uusiminen onnistuu myös sinulta, ammattilaisen ohjeistamana.

Miksi silikonisaumojen uusiminen on tärkeää?

Silikonisaumaus kylpyhuoneessa on tärkeää monista syistä. Ensinnäkin, vanhat silikonisaumat voivat alkaa halkeilla ja menettää elastisuutensa, mikä johtaa kosteuden pääsyyn seinien ja lattian väliin. Kostuneet rakenteet voivat olla ponnahduslauta homeen leviämiselle ja pahimmillaan levitä isoon osaan talon rakenteista. Homeilmalle altistuminen voi johtaa myös erilaisten terveysongelmien ja sairauksien syntyyn.

Lisäksi, rikkoutuneet silikonisaumat voivat myös johtaa vuotoihin, jotka voivat vahingoittaa lattiaa ja muita kylpyhuoneen pintoja.

Milloin silikonisaumat tulisi uusia?

Silikonisaumojen uusiminen on tarpeen, kun saumat alkavat näyttää kuluneilta, halkeilevilta tai menettävät elastisuutensa. Tämä voi tapahtua useiden vuosien kuluttua kylpyhuoneen rakentamisesta. On myös tärkeää tarkistaa saumat aina, kun havaitaan kosteutta tai hajuja kylpyhuoneessa.

Silikonisaumat alkavat myös keräämään hometta, etenkin mikäli niitä ei puhdisteta säännöllisesti. Homepilkkuja täynnä olevaa silikonia ei voi enää putsata, vaan se täytyy uusia vaihtamalla sauma.

Mitä tarvitset silikonisaumojen uusimiseen?

Silikonisaumojen uusimiseen tarvitset seuraavat asiat:

 • Silikonisaumojen leikkaaja
 • Puhdistusaine (esim. asetoni)
 • Silikonisaumojen poistaja
 • Uusi silikonisaumamassa
 • Silikonisaumapistooli
 • Kosteusmittari

Vanhojen silikonisaumojen poisto

 1. Poista vanhat saumat: Aloita vanhojen silikonisaumojen poistolla. Käytä silikonisaumojen poistajaa ja leikkaajaa poistaaksesi vanhat saumat. On tärkeää poistaa kaikki silikoonijäämät tarkasti, jotta uusi sauma saadaan pitäväksi ja kestäväksi.
 2. Puhdista pinta: Puhdista kylpyhuoneen pinnat hyvin ennen uusien saumojen laittamista. Käytä puhdistusainetta (esim. asetoni) poistaaksesi lika ja rasva. 
 3. Kuivaa pinta: Varmista, että kylpyhuoneen pinnat ovat täysin kuivat ennen uusien saumojen asentamista. Kylpyhuone kannattaa tuulettaa hyvin ennen uuden sauman asentamista, jotta asetoni haihtuisi mahdollisimman nopeasti pois saumattavista pinnoista.
 4. Mittaa kosteus: Käytä kosteusmittaria varmistaaksesi, että kylpyhuoneen pinnat ovat kuivat ennen uusien saumojen laittamista. Kosteusmittari auttaa varmistamaan, että kosteus ei jää uusien saumojen alle, mikä voisi johtaa homeen kasvuun. 

Uusien silikonisaumojen laitto

 1. Levitä uusi saumamassa: Aseta uusi silikonisaumamassa silikonisaumapistooliin ja aloita levittäminen. Käytä tasaisia liikkeitä varmistaaksesi, että sauma on tasainen ja tiivis.
 2. Tasoita sauma: Käytä sormea tai saumakaavinta tasoittamiseen ja poista ylimääräinen saumamassa.
 3. Kun olet tasoittanut sauman, pyyhi ylimääräinen silikoni kosteuspyyhkeellä tai rätillä. Pidä huoli, että et koske tuoreeseen silikoniin sormilla, jotta vältät sormenjälkien jäämisen saumaan.
 4. Anna kuivua: Anna uusien saumojen kuivua vähintään 24 tuntia ennen kuin käytät kylpyhuonetta uudelleen.

Vinkkejä silikonisaumojen uusimiseen

 • Valitse silikonisaumamassa, joka on tarkoitettu kylpyhuoneen käyttöön. Tällainen massa on kosteutta kestävä ja joustava, mikä varmistaa pitkäaikaisen kestävyyden.
 • Käytä aina kosteusmittaria varmistaaksesi, että pinnat ovat täysin kuivat ennen uusien saumojen laittamista.
 • Älä levitä liian paljon saumamassaa, sillä liikaa massa voi johtaa epätasaiseen saumaan.
 • Käytä saumakaavin sijaan sormea tasoittamiseen, sillä se antaa paremman lopputuloksen.
 • Älä hosu tässä työssä. Tee se tarkasti ja huolella, tai jätä se tekemättä. Huonosti uusitut saumat altistavat kosteusvaurioille ja kalliille korjausremonteille jatkossa. Oikein tehty sauma palvelee kylpyhuoneen käyttäjiä jopa 5 vuotta.

Yhteenveto

Silikonisaumojen uusiminen on tärkeää kylpyhuoneen ylläpidon kannalta. Vanhat ja kuluneet saumat voivat johtaa kosteuden pääsyyn kylpyhuoneen pintoihin, mikä voi johtaa hometta ja homeen kasvua. Uusien saumojen laittaminen on suhteellisen helppoa, mutta vaatii hieman tarkkuutta ja huolellisuutta.

Jos et ole varma saumojen uusimisesta, saat meiltä ammattilaisen asennuspalvelun erilaisille saumaustöille

Vaikka silikonisaumojen uusiminen voi vaikuttaa suhteellisen yksinkertaiselta tehtävältä, on olemassa useita syitä, miksi kannattaa harkita ammattilaisen palkkaamista saumaustyön suorittamiseen. Tässä on joitakin syitä, miksi ammattilaisen palkkaaminen voi olla hyvä vaihtoehto:

1. Ammattitaito ja kokemus

Ammattilaisella on tarvittava ammattitaito ja kokemus silikonisaumojen asentamisesta. Heillä on tietotaito tehdä saumat huolellisesti ja tarkasti, varmistaen pitkäaikaisen kestävyyden ja tiiviyden. He tuntevat parhaat käytännöt ja voivat tarjota parhaan mahdollisen lopputuloksen.

2. Oikeat välineet ja materiaalit

Ammattilaisella on käytössään oikeat välineet ja materiaalit saumaustyön suorittamiseen. Heillä on ammattilaislaatuiset silikonisaumapistoolit ja laadukkaat saumamassat, jotka varmistavat saumojen laadukkaan asennuksen.

3. Aikaa ja vaivaa säästyy

Silikonisaumojen uusiminen voi olla aikaa vievä ja työläs prosessi. Ammattilainen voi suorittaa tehtävän nopeasti ja tehokkaasti, säästäen sinulta aikaa ja vaivaa. Voit keskittyä muihin tärkeisiin asioihin, kun ammattilainen hoitaa saumaustyön puolestasi.

4. Laadukas lopputulos

Ammattilaisen tekemä saumaustyö takaa laadukkaan lopputuloksen. Heidän tarkkuutensa ja ammattitaitonsa varmistavat tasaiset ja siistit saumat, jotka kestävät pitkään. Saat ammattilaisen jäljiltä kestävät ja hienosti viimeistellyt saumat, jotka parantavat kylpyhuoneen ulkonäköä ja toimivuutta.

5. Vältetään virheet ja korjaustyöt

Amatöörin tekemässä saumaustyössä saattaa ilmetä virheitä ja epätasaisuuksia, jotka voivat johtaa kosteusongelmiin ja tarpeeseen korjata työ uudelleen. Ammattilainen osaa välttää nämä virheet ja varmistaa virheettömän lopputuloksen, jolloin vältyt ylimääräisiltä korjaustöiltä ja kustannuksilta.

Vaikka ammattilaisen palkkaaminen saumatyön tekemiseen saattaa aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia, se voi olla pitkällä aikavälillä säästöä ja investointi kylpyhuoneesi kestävyyteen ja laatuun. Ammattilaisen suorittama saumaustyö takaa parhaan mahdollisen lopputuloksen, vähentää riskiä kosteusvaurioista ja tarjoaa sinulle mielenrauhan.

On tärkeää huomioida, että jokaisella kylpyhuoneella ja saumaustyöllä voi olla omat yksityiskohdat ja vaatimukset. Jos et tunne olevasi varma tai sinulla on epäilyksiä omien taitojesi suhteen, on suositeltavaa harkita ammattilaisen palkkaamista saumaustyön suorittamiseen.

Ammattilaisen apu takaa saumojen asianmukaisen asennuksen ja kylpyhuoneesi pitkäaikaisen kestävyyden. Muista arvioida oma osaamisesi ja harkita kaikkia vaihtoehtoja ennen päätöksentekoa.

Ota yhteyttä jos sinä tai taloyhtiösi tarvitsee ammattilaista paikalle!

Kuinka usein silikonisaumojen uusiminen tulisi tehdä?

Silikonisaumojen uusimistarve vaihtelee kylpyhuoneen käytön ja ilmankosteuden mukaan. Useimmiten uusiminen tulisi tehdä noin 3-5 vuoden välein.

Miten voin poistaa vanhat silikonisaumat?

Vanhojen silikonisaumojen poistamiseen tarvitaan silikonisaumojen poistaja ja leikkaaja. Seuraa käyttöohjeita ja ole varovainen, ettet vahingoita kylpyhuoneen pintamateriaaleja.

Voinko käyttää kylpyhuonetta uudelleen heti uusien saumojen laittamisen jälkeen?

Ei, uusien saumojen tulee kuivua vähintään 24 tuntia ennen kuin voit käyttää kylpyhuonetta uudelleen.

Mitä tehdä, jos uudet saumat eivät pysy kiinni?

Jos uudet saumat eivät pysy kiinni, se voi johtua siitä, että pinnat eivät olleet tarpeeksi puhtaita ennen saumojen laittamista tai että saumamassaa ei levitetty oikein. Tarkista ohjeet ja varmista, että noudatat niitä huolellisesti.